top of page

TAFELMUSIK I AMB SIGISWALD KUIJKEN

 

L’expressió “Tafelmusik”, o música de taula, es refereix al variat repertori de música expressament composada per acompanyar banquets, en especial en els segles XVI i XVII, ja fos com a música de fons, en els entremesos, a l’inici o en la sobretaula.

Una tradició que es remunta a l’Antic Egipte, passant per l’Edat Mitjana, quan la costum d’acompanyar els banquets i les reunions (menjars solemnes, banquets de noces, banquets oficials de la cort, celebracions de magistratures municipals, etc.) amb música era habitual i quasi obligada. Durant els segles XVII i XVIII, sobretot a Alemanya i França, l’estil sedueix als compositors fins al punt d caracteritzar-se com un vertader gènere musical, amb forma de suite de danses. Ja iniciat el segle XVIII, el gènere Tafelmusik va ser reemplaçat pel Divertimento.
 

El projecte Tafelmusik es basa en una col·lecció de composicions instrumentals de Georg Philipp Telemann (1681-1767), publicada el 1733, el títol original de la  qual és Musique de Table. Aquesta obra, una de les composicions més conegudes de Telemann, suposa el clímax i, alhora, un dels darrers exemples de música de taula cortesana, una música que acompanyava àpats de tot tipus en els ambients més selectes.
Tota una gran varietat de fonts documentals (incloses la música publicada, obres d’art visual, tractats sobre etiqueta judicial, diaris de viatge, etc.) relacionen la música de taula de Telemann podria haver funcionat en un entorn de banquets i interactuar amb els aspectes altament rituals dels menjars de celebració.


La taula musical de Georg Philipp Telemann no és només la col·lecció de música més coneguda del compositor, sinó que també s’ha convertit en l’emblema d’una llarga i rica tradició de Tafelmusik. L’obra completa, que consta de 3 volums, consisteix en més de quatre hores de música instrumental, la cornucòpia de la col·lecció d’estils i orquestració és irresistiblement semblant a una taula plena de tot tipus de delícies culinàries.

Laura Sintes, David Gutiérrez

traverso

Daniel Ramírez

oboè

Sigiswald Kuijken, Eva Febrer,

Ester Pons, Margalida Gual

violins

Marleen Thiers

viola

Dimitri Kindynis

violoncel

Sigiswald Kuijken

violoncello da spalla

Mireia Ruíz

clave

DIRECCIÓ MUSICAL: Sigiswal Kuijken

Tafelmusik I rehearsal with Sigiswald Ku
Tafelmusic Concerto.jpg
Tafelmusik rehearsal.jpg
bottom of page